Openbaar geheim - Willem Beekman (2020)

In 2020 is bij Uitgeverij Christofoor "Openbaar geheim" verschenen, waarin bioloog en verteller Willem Beekman je gidst door de plantenwereld en het dierenrijk. Over samenwerking tussen dieren, de ontwikkeling van organismen en dat wat ons als levende wezens met elkaar verbindt. Met illustraties van de auteur zelf.

Willem Beekman (1950) studeerde biologie in Amsterdam. Hij was docent aan de biodynamische landbouwschool Warmonderhof en Wageningen Universiteit. Ook was hij directeur van de Hortus Botanicus in Amsterdam, consulent outplacement, trainer en coach.

Hij was een geliefd spreker op congressen en bij (semi) overheidsinstellingen. Beekman is auteur van boeken over biologische en astronomische onderwerpen. Hij raakt mensen met zijn enthousiasme en zijn kennis van de natuur. De wijsheid en schoonheid van planten en dieren zijn voor hem een onuitputtelijke bron van inspiratie. Beekmans brede kennis en vlotte schrijfstijl maken "Openbaar Geheim" een fascinerend en toegankelijk boek over wat wij kunnen leren van de natuur.

Levende evolutie - Willem de Vletter, Guus van der Bie

Willem de Vletter, Guus van der Bie en Gert Adema publiceerden in 2021 in de reeks 'Fenomenologie naar School' het cahier Levende evolutie. Zij gaan in op de vraag wat we eigenlijk doen als we opgroeiende kinderen vertrouwd maken met de gedachte dat we toevallige chemische producten zijn, voortgekomen uit een blinde ratrace (survival of the fittest). Tot wat voor gedrag nodigt dat uit? Pakken wat je pakken kan, anders doet iemand anders het! Of zoals de Amerikaanse liedjesschrijver Cole Porter het uitdrukte: "We are mammals, let's misbehave!"

Kunnen we de nieuwe generatie het DNA-gestuurde evolutiebeeld nog wel voorhouden? Met de nieuwste wetenschappelijke inzichten in evolutionaire processen en DNA is een mens- en wereldbeeld mogelijk dat ruimte geeft aan levenskracht, aan dierlijke soort-eigenheid en aan menselijke menselijkheid. De rol van DNA wordt daarbij radicaal gewijzigd van motor tot rem, van initiator tot geheugen. Vandaar de ondertitel van het boek: De soort evolueert - DNA consolideert. 

In het eerste deel van het boek gaat Willem de Vletter in op de kloof tussen het neo-darwinisme en de dagelijkse logica. In deel 2 werkt Guus van der Bie het verschil uit tussen mens en dier. Hij laat een aantal frappante fenomenen zien die ons aan het denken zetten over het thema: Is de mens ‘mens’ of is de mens ‘dier’? 

Het boek Levende evolutie telt 103 pagina's en kost 19,95 euro. Het is te bestellen bij de bookshop van Via Libra: info@via-libra.be  

Seeing the Animal Whole - Craig Holdrege

Dit prachtige boek van Craig Holdrege, stichter van The Nature Institute (New York State) biedt om te beginnen 6 fenomenologische portretten van zoogdieren. De luiaard, de olifant, de mol, de bison, de zebra, de leeuw worden niveauvol, maar gemakkelijk leesbaar besproken. Vele bijzonderheden voegen zich als vanzelf aaneen tot een geheel. Bij de olifant bijvoorbeeld is het de flexibiliteit van de slurf die een sleutelrol speelt. Flexibiliteit is òòk kenmerkend voor habitatgebruik en sociaal gedrag van de olifant en bepaalt het levenslange vermogen van dit dier om nieuwe dingen te leren. In het dierenrijk is 'leren' een vermogen van jonge dieren. Is de olifant, die 60 jaar kan worden, dan levenslang jong? Als je op zijn gebit afgaat, waar geen einde komt aan het tandenwisselen, wel!

Vervolgens zijn er 3 hoofdstukken die een fenomenologische kijk op het thema 'evolutie' geven, en 2 hoofdstukken die over onze verantwoordelijkheid voor de dieren gaan.

Seeing the Animal Whole - Craig Holdrege. Uitgave Lindisfarne Books. ISBN 978-1-58420-903-4. Ook verkrijgbaar als e-book. Prijs 24,95. Onder andere te bestellen bij De Zaailing, Amsterdam.