De Kunst van het Kunst Kijken - Liesbeth van Beek

Liesbeth is docent Engels en kunstgeschiedenis geweest op het Rudolf Steiner College en de vraag hoe naar kunst te kijken, houdt haar al lang bezig.

Bij de eerste blik op een kunstwerk kan het je raken, ontroeren, doen gruwen, verheugen, troosten. Bij de derde blik (ja, u leest het goed - de derde blik) kan het kunstwerk geduid, geïnterpreteerd worden. Tussen de eerste en de derde blik, de tweede blik - de blik van het lang naar een kunstwerk kijken, het z.g. "slow wachting". Maar hoe pak je dat aan? Hoe houd je dat vol?

Kosten 15, 00 Aanmelden bij Liesbeth van Beek

zaterdag 9 oktober 10:30-12:00 uur. Van Dam Huis, Prinsen Bolwerk 3b, Haarlem.  antroposofiehaarlem.nl

De beeldentaal van sprookjes - Ettje Ferwerda

Sprookjescursus in vijf ochtenden met Ettje Ferwerda

Aan de hand van de sprookjes van Grimm gaan we ons verdiepen in de beeldentaal ervan. We gebruiken daarbij een fenomenologisch stappenplan:

1 Wat staat er?

2 Wat is de onderliggende structuur, het muzikale plan?

3 Wat doet het me, wat valt me op? Dus het zieleniveau.

Tot slot: kan ik iets gaan ervaren, vermoeden van het wezen van elk sprookje?

Als hulpmiddelen kunnen we b.v. gaan tekenen, toneelspelen of het sprookje met poppen opvoeren. Daarbij wordt rekening gehouden met de inbreng en de affiniteit van de deelnemers. Terwijl we ons verdiepen, zal gaandeweg duidelijk worden, wat het belang van sprookjes is/kan zijn voor kinderen en volwassenen.

Data: 17 september, 1 oktober, 15 oktober, 29 oktober, 12 november

Tijd: 10.00 tot 12.00 uur. Kosten voor vijf bijeenkomsten: € 50,00 Aanmelden per e-mail bij Ettje Ferwerda noodzakelijk. Maximaal 8 deelnemers.

Over Ettje Ferwerda

Ik ben van 1951. Sinds 1973 vertel ik sprookjes, eerst voor de lol, later wilde ik er mijn vak van maken en volgde de driejarige antroposofische vertelopleiding “De Vuurdoorn” van Margreet van der Heide. Die rondde ik in 1991 af. Vanaf dat moment vertelde ik ook verhalen uit de Europese mythologie en heldensagen.

Daarnaast ontwikkelde ik me als poppenspeelster voor kinderen. Ik gaf veel cursussen in de beeldentaal van de Europese sprookjes, in vertellen en poppenspel in binnen- en buitenland. Verteltopics waren “Het sprookje” van Goethe en “Eros en Fabel” van Novalis.

Door maatschappelijke verplichtingen heb ik het werk tien jaar lang onderbroken. Vanaf mijn pensioengerechtigde leeftijd bouwt het vertellen en poppenspelen zich weer op. Op dit moment begeleid ik ook muzikaal de kleutereuritmie op de Vrije School in Nijmegen, mijn woonplaats, en ik geef lierles. Werbeckzang is mijn grote hobby.

Ontmoetingscentrum Enkidoe Oudewand 13, Zutphen enkidoe.nl