Fenomenologen in crisistijd

De coronacrisis blijkt voer voor fenomenologen: al in maart verscheen een holistische visie op de coronacrisis van Charles Eisenstein onder de titel "Coronation". De nog steeds actuele tekst is toegankelijk vertaald door Eva Heijnen en Herman-Jan Stroes. Deze is als pdf te downloaden onder de tab corona-publicaties.

In april en in mei verschenen twee publicaties van John Hogervorst over de coronacrisis bij Uitgeverij Nearchus: "Gedachten, kansen & perspectieven in tijden van corona", gevolgd door: "Toekomst scheppen in tijden van corona". Meer hierover onder de tab corona-publicaties. In juli verscheen bij dezelfde uitgever van cultuurfilosoof Harrie Salman: "De Corona-epidemie, de strategie van de angst, de boodschap en de gevolgen". In Leiden organiseert De Zonneboom gesprekken over dit thema met de auteur. Zie hieronder.

Embryoloog Jaap van der wal gaf eind april een Engelstalig webinar over zijn fenomenologische visie op het embryo en de verrassende parallelen met het corona-virus, gevolgd door zijn visie op gezondheid en ziekte. Het webinar is te downloaden onder de tab Embryo-Van der Wal, evenals de vertaling van enkele fragmenten door Antoon van Hooft.

 

Gesprekken over de toekomst met Harrie Salman

Door de coronamaatregelen zitten veel mensen vast in angst of in machteloosheid. Sociaal contact is anders aan het worden nu we elkaar als bedreigingen voor onze gezondheid moeten gaan zien. Voor de cultuursector en de horeca is het moeilijk om te overleven.

De problemen rond het klimaat, 5G en de taak van Europa in de wereld zijn helemaal op de achtergrond geraakt. Het is daarom belangrijk vooruit te kijken naar nieuwe mogelijkheden voor onszelf en voor de wereld om ons heen.

Onze samenleving is fundamenteel aan het veranderen - tenminste als we dat laten gebeuren. Door de corona maatregelen zitten veel mensen vast in angst of in machteloosheid. Sociaal contact is anders aan het worden nu we elkaar als bedreigingen voor onze gezondheid moeten gaan zien. Belangrijke problemen zijn helemaal op de achtergrond geraakt.

Het is daarom belangrijk vooruit te kijken naar nieuwe mogelijkheden voor onszelf en voor de wereld om ons heen. In gesprekken kunnen we voor elkaar vensters openen. Dit willen we doen op drie middagen. De thema's van de gesprekken zijn:

1. Over onze eigen gezondheid: Hoe blijven we gezond en immuun op een natuurlijke wijze?

2. Over de gezondheid van de samenleving: Hoe kunnen we het sociale leven verdiepen?

3. Over de wereld: Wat betekenen de huidige ontwikkelingen spiritueel gezien voor de mensheid?

Harrie Salman onderzoekt onze cultuur en de ontwikkeling van de samenleving. Hij schreef daarover verschillende boeken, waaronder Gestolen welvaart (2019), De Corona epidemie (2020) en De Grote Reset - Het plan voor de wereld na Corona (2021).

Gesprekken met Harrie Salman vinden onder meer plaats op 10, 17 en 24 maart 2021 in Leiden. Zie de agenda bij antrovista.com