Nieuwe stijgbeelden van Brandnetel - Marien Goedhart (2020)

Een vergelijking van standplaatsen met brandnetel (Urtica dioica) op basis van stijgbeelden.

Volgens Marien: "Mooie resultaten, voor wat het waard is..in dit stadium. Bij het maken komen er elke keer evenzoveel vragen terug. Ik heb ondertussen honderd stijgbeelden gemaakt en heb nog niet de indruk het onder de knie te hebben. Mijn enthousiasme is daarentegen alleen maar groter geworden."

Goedhart is een van de deelnemers aan de cursusdag 'Stijgbeelden maken' met Roeland de Vletter, zie verder op deze pagina. Hij is daarna zelf begonnnen met experimenteren, waarvan hier de eerste resultaten.

Stijgbeeld Urtica

Akkerrand

Stijgbeeld Urtica

Waterkant

Stijgbeeld Urtica

Straat

Stijgbeeld Urtica

Schaduwrijk bos

Urtica

Akkerrand

Urtica

Waterkant

Urtica

Straat

Urtica

Schaduwrijk bos

Zelf stijgbeelden maken met Roelant de Vletter

Roelant de Vletter

De cursus Stijgbeelden maken vond plaats in de boerderij van Roelant de Vletter in Kamperveen bij Zwolle. Acht cursisten maakten op zondag 9 februari 2020 twee of meer stijgbeelden per persoon. Gras, vlees en zuivel (melk, yoghurt, kaas) van verschillende (wel/niet bio) kwaliteit, water op verschillende manieren bewerkt en gekookt, vruchtensappen zijn onderzocht.

Onderstaand in beeld gebracht: besjes en blaadjes van de maretak (P.Geluk), water en honing (L. Huis in 't veld), gras, vlees en melk (bio vs niet-bio, A. Timmerman), aubergine, paprika, sinaasappel (J.Metze). Een aantal delnemers, waaronder M. Goedhart is na de cursus zelf begonnen met experimenteren. De eerste resultaten hiervan zijn hierboven te zien.

De Vletter over zijn stijgbeeldonderzoek: "Ik hoop hiermee mensen die vanuit hun gevoel voor goede voeding kiezen, met deze proeven een hart onder de riem te steken en te stimuleren daarmee door te gaan. En aan te tonen dat de meerprijs het echt waard is. Want voedsel met meer vormkracht geeft ons meer kracht om te leven. Als jij kiest voor gezonde voeding, dan gaat de winkel het inkopen en dan kan de boer het verbouwen. en dat is geod voor onze eigen gezondheid, maar vooral ook voor de gezondheid van de aarde!"

"Het stijgbeeld is een middel om aan te tonen hoe het met de vormkrachten van een product is gesteld. Het is ontwikkeld door Lili Kolisko op aanwijzingen van Rudolf Steiner." (Uit: Stijgbeelden 2 - Roelant de Vletter).

Je kunt dit stijgbeeldonderzoek steunen door Stijgbeeld Onderzoek Volger te worden: voor 26 euro ontvang je dan 26 weken lang stijgbeelden. Meer informatie op www.stijgbeeld.nl of bij Roelant zelf via info@stijgbeeld.nl  Het wachten is nog op een vervolgcursus: zelf chroma's maken ( bij chroma;s trekt de stof in een rondfilter vanuit het midden, met name voor grond of mest kan dit een buikbare methode zijn).

Onderzoeksobject

Maretak: besjes en blaadjes

Fase 1:

fijnmalen, verdunnen, laten opstijgen en drogen

Fase 2:

Zilvernitraat laten opstijgen en drogen

Stijgbeeld uitontwikkeld

Maretakbesjes (P. Geluk)

Stijgbeeld uitontwikkeld

Maretakblaadjes (P. Geluk)

Water onbehandeld

L. Huis in 't veld

Water met curcumine

L. Huis in 't veld

Water met elixer

L. Huis in 't veld

Honing onbehandeld

L. Huis in 't Veld

Honing met curcumine

L. Huis in 't veld

Gras biologisch

A. Timmerman

Rundvlees bio

A. Timmerman

Melk rauw, bio

A. Timmerman

Gras bio

D. Horsten

Gras niet-biologisch

A. Timmerman

Rundvlees niet-bio

A. Timmerman

Melk halfvol, niet bio

A. Timmerman

Gras niet-bio

D. Horsten

Aubergine

J. Metze

Paprika Bio

J. Metze

Sinaasappel

J. Metze

Sinaasappel Behandeld

J. Metze