Fenomenologie en filosofie - Wolter Bos

Wolter Bos biedt deze winter drie studiebijeenkomsten aan over de filosofische achtergrond van de fenomenologie. Wat gebeurt er eigenlijk als we het ‘wezen’ van een plant of een vogel ontmoeten? Hoe kunnen we ons denken zo levend maken dat een dergelijke ontmoeting dichterbij komt? Dat zijn vragen die bij het fenomenologische waarnemen in de cursussen telkens weer aan bod komen, maar waar je ook vanuit het denken mee aan de slag kunt.

We gaan aan het werk met een voordracht van Rudolf Steiner, de 2e voordracht (23 mei 1920) uit de bundel De filosofie van Thomas van Aquino (GA 74, Nederlandse uitgave van Pentagon). Wellicht een verrassing, dit teruggrijpen op een middeleeuwse filosoof. Maar zijn denkbeelden en Rudolf Steiners commentaar daarop, helpen om je de ‘geest in de natuur’ concreter te kunnen voorstellen.

Aanmelding is - UITSLUITEND VOOR OUD-CURSISTEN - nog open voor de volgende drie lees/studie/gespreksavonden op vrijdagen: 4 februari, 18 februari en 4 maart 2022. Tijd en plaats: Van 19.45 - 21.45 uur in boekhandel De Phoenix, 1e Hogeweg 10D, Zeist.(Parkeren P Kerklaan achter de Groene Winkel). De eerder aangeboden serie avonden is inmiddels volgeboekt  (data 14 en 28 januari en 11 februari 2022).

Je kunt je opgeven via wolterbosamsterdam@gmail.com Kosten voor de drie avonden €25,00. Betalen kan contant op de eerste avond. Bel gerust als je nog vragen hebt: 06-40756136.

Der Goetheanismus als Übungsweg zum Geist - H.C. Zehnter

6 en 7 mei 2021 - Seminar met Hans Christian Zehnter uit Zwitserland:

De originele fenomenoloog en denker H.C. Zehnter bezoekt Nederland op uitnodiging van de Natuurwetenschappelijke Sectie. Het weekendseminar is in de Duitse taal van vrijdagavond t/m zaterdagmiddag. Volledige titel:

 „Der Goetheanismus als Übungsweg zum Geist, wie kommen wir vom Zuschauerbewusstsein zum schauenden Bewusstsein?”

Warm aanbevolen. (Nadere berichtgeving volgt)

Herziene herdruk - 2017

Uitgeverij Pentagon