• Aanmelden Opleiding 2022

  In februari 2022 start voor de vierde maal een Fenomenologie Opleiding in Utrecht. Folder, informatie en aanmelding via BVS schooladvies!

  > Klik op de titel

 • Nieuw boek: Levende Evolutie

  In juni 2021 verscheen van Willem de Vletter en Guus van der Bie : “Levende Evolutie. De soort evolueert – DNA consolideert.” Verrassende kijk.

  > Klik op de titel

 • Cursussen fenomenologie

  Dit najaar in de regio Utrecht op een aantal zaterdagen verschillende cursussen fenomenologie over bomen, het menselijk skelet en scheikunde.

  > Klik op de titel

FENOMENOLOGIE voor JOU:

Je wil werk maken van je fenomenologische scholing, bijvoorbeeld omdat je les geeft aan een vrijeschool of anderszins geinteresseerd bent in het raakvlak van natuurwetenschap en antroposofie als geesteswetenschap. Laat je dan inspireren door ervaren docenten en ontdek hoe een fenomenologische scholing jezelf en je leven gaat verrijken! Nu het aanbod aan opleidingen en bijeenkomsten nog beperkt is, biedt deze website mogelijkheden voor fenomenologische zelf-studie. 

In de fenomenologische benadering wordt het wezenlijke zichtbaar van de natuurwetenschappen. Zonder deze scholing zijn we vaak overgeleverd aan de bekende wetenschappelijke modellen en theorieën, waarmee we de verschijnselen oorzakelijk en functioneel willen verklaren. Zo’n reductionistische benadering doet geen recht aan een open wetenschappelijke levenshouding. Een tiental ervaren vrijeschooldocenten ontwikkelde in 2016 de Opleiding Fenomenologie.

In het schooljaar 2021-2022 biedt BVS Schooladvies deze opleiding aan, met name voor docenten midden- en bovenbouw. Daarnaast biedt deze website zelf-studie en kortere cursussen. We nodigen iedereen uit voor inbreng van eigen fenomenologische studie en andere tips: pieter@fenomenen.com 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

WELKOM op de website voor fenomenologische scholing en toepassing!

Vind je weg via de MENUknop of -balk hierboven of met een klik op bovenstaande titels:

 • Agenda en het Laatste nieuws 
 • Dit jaar speciale aandacht voor Corona fenomenen
 • Onder Opleiding 2021 vind je de werving voor de nieuwe Fenomenologie Opleiding vanaf september 2021. Nu alvast de deelnemers en docenten van voorgaande jaargangen 
 • Onder Biologie, Natuurkunde en Scheikunde (17-19) tref je lesmateriaal dat bij de opleidingen in 2017, 2018 en 2019 is aangeboden, online of zelf te downloaden. Dit is in 2020 aangevuld met cursussen en onderzoek.
 • Bij Meer fenomenologie zie je aanbevolen links en literatuur voor verdere studie
 • Aanvullingen op deze website, zoals tips voor de agenda of actuele publicaties zijn welkom bij pieter@fenomenen.com