• Herfstcursus Fenomenologie

  Op zaterdagochtenden werken met Ger van de Ven en Wolter Bos aan een vernieuwing van ons waarnemen.
  Fenomenologie beoefenen aan het landschap op verschillende plekken in de regio Utrecht. Met huiswerk opdrachten.

  > klik op de titel

 • Nieuw boek Willem Beekman

  Recent verschenen: "Openbaar geheim" van bioloog en verteller Willem Beekman. Over de samenwerking tussen dieren, de ontwikkeling van organismen en dat wat ons als levende wezens met elkaar verbindt. Met illustraties van de auteur.

  > klik op de titel!

 • Corona als fenomeen

  De corona-crisis blijkt voer voor fenomenologen. Embryoloog Jaap van der Wal, uitgever John Hoogervorst en auteur Charles Eisenstein geven hun visie op het fenomeen waar de samenleving nu mee te maken heeft.

  > Klik op de titel

FENOMENOLOGIE voor JOU:

Je wil werk maken van je fenomenologische scholing, bijvoorbeeld omdat je les geeft aan een vrijeschool of anderszins geinteresseerd bent in het raakvlak van natuurwetenschap en antroposofie als geesteswetenschap. Laat je dan inspireren door ervaren docenten en ontdek hoe een fenomenologische scholing jezelf en je leven gaat verrijken! Nu het voorlopig ontbreekt aan opleidingen en bijeenkomsten, richt deze website zich op fenomenologische zelf-studie. 

In de fenomenologische benadering wordt het wezenlijke zichtbaar van de natuurwetenschappen. Zonder deze scholing zijn we vaak overgeleverd aan de bekende wetenschappelijke modellen en theorieën, waarmee we de verschijnselen oorzakelijk en functioneel willen verklaren. Zo’n reductionistische benadering doet geen recht aan een open wetenschappelijke levenshouding. Een tiental ervaren vrijeschooldocenten ontwikkelde in 2016 de Opleiding Fenomenologie.

In 2021 bieden we deze opleiding opnieuw aan, met name aan docenten midden- en bovenbouw en andere geïnteresseerden. Tot die tijd richt deze website zich op zelf-studie en kortere cursussen. We nodigen iedereen uit voor inbreng van eigen fenomenologische studie en andere tips: pieter@fenomenen.com 

WELKOM bij de website voor fenomenologische scholing en toepassing!

Vind je weg via de MENUknop of -balk hierboven of met een klik op bovenstaande titels:

 • Agenda en het Laatste nieuws 
 • Dit jaar speciale aandacht voor Corona fenomenen
 • Onder Opleiding 2021 vind je binnenkort de werving voor de nieuwe Opleiding Fenomenologie in 2021. Nu alvast de deelnemers en docenten van voorgaande jaargangen 
 • Onder Biologie, Natuurkunde en Scheikunde (17-19) tref je lesmateriaal dat bij de opleidingen in 2017, 2018 en 2019 is aangeboden, online of zelf te downloaden. Dit is in 2020 aangevuld met cursussen en onderzoek.
 • Bij Meer fenomenologie zie je aanbevolen links en literatuur voor verdere studie
 • Aanvullingen op deze website, zoals tips voor de agenda of actuele publicaties zijn welkom bij pieter@fenomenen.com