NIEUWE beelden bij het gastcollege van Paul van Dijk

NIEUW door Paul toegezonden filmpjes die hij bij het gastcollege had willen laten zien: 1, 2 en 3: drie van de Fishflowform-vistrap bij Soerendonk en 4, 5 en 6 nog drie andere experimenten (verschijnen een voor een op deze pagina de komende dagen).

1 Rustige stroming; 2 Close-up; 3 Heftige lemniscaat

4 Flowform 'Full Moon' vanaf de opstart, waarbij je het stromingspatroon ziet veranderen van symmetrisch naar lemniscatisch/ asymmetrisch.

5 van een straaltje water over een acryl blad, waarbij de kraan langzaam open gedraaid wordt.

6 een filmpje, genomen aan het strand, van een stroompje uit een zwin naar de waterlijn.

Verder op deze pagina een impressie van de flowform-vistrap in Soerendonk uit een artikel in Antroposofie Magazine (hier te downloaden), verder de bij het gastcollege getoonde flowforms in werking en de demonstratie van Paul zelf. 

1. Vistrap 1

Rustige stroming 0:17 (Paul van Dijk)

2. Vistrap 2

Close up van een element 0:17 (Paul van Dijk)

3. Vistrap 3

Heftige lemniscaat 0:10 (Paul van Dijk)

4. Flowform 'Full Moon' vanaf de opstart

Het stromingspatroon verandert van symmetrisch naar lemniscatisch/ asymmetrisch. 1:26 (Paul van Dijk)

5. Stroming op acrylblad

Straaltje water over een acryl blad, waarbij de kraan langzaam open gedraaid wordt. 1:26 (Paul van Dijk).

6. Stroming aan het strand

Stroompje uit een zwin naar de waterlijn 0:42 (Paul van Dijk)

Artikel in Antroposofie Magazine

2017

Ontwerp vistrap

AM 2017

Foto stichting Fishflowform

2018

Antroposofie Magazine

2017

informatiebord Molenheide

Soerendonk, 2018

VistrapVanDijkAM2017

Aanvulling op het gastcollege van Paul van Dijk
Uit Antroposofie Magazinemaart 2017: Hester Anschutz - Het geheim van de flowformstroming
Zelf downloaden, uitprinten en toevoegen aan je ringband!

Järna - Flow Forms (1:20)

Stroming van water door een serie flowforms

Demonstratie waterbeweging

Reactie van water op de rechte beweging van een kwast - Paul van Dijk 7 maart 2019

Paul van Dijk: Over fenomenologie, water en docentschap

Van Dijk, gastdocent 2e blok

Heel belangrijk voor mij is de studie van vormen en vormprocessen in de natuur. Mijn inspirator daarbij was John Wilkes, tijdens mijn studie beeldhouwen op Emerson College in Engeland. Met geweldig enthousiasme en groeiende verwondering leerde ik ‘lezen in het boek der natuur’. Onderzoeker en kunstenaar vullen elkaar als van nature aan. Ook werd het me duidelijk dat iedere stap die ik dieper doordring in die wonderlijke wereld buiten me, alleen lukt als hij gepaard gaat met een stap in de ontwikkeling van innerlijke vermogens. Vanaf 1982 tot nu toe heb ik in een veelheid aan cursus- en trainingsprogramma’s les gegeven in Goetheaanse fenomenologie aan studenten, kunstenaars, artsen, biologen en natuurbeschermers.

Water

Water heeft mijn bijzondere interesse, en ook dat dank ik aan John Wilkes, de ‘ontdekker’ van het flowformprincipe. Vanaf 1990 ontwerp ik flowforms en waterkunstwerken, meestal in opdracht maar ook als vrij ontwerp. En geef ik er cursussen over en (educatieve) workshops, aan ingenieurs, waterschapskaders en belangstellenden. Water is fascinerend: puur dynamisch leven, zònder vorm of kleur. En van levensbelang voor alles wat leeft ìn vorm en kleur: planten, dieren, mensen. Het stelt zich belangeloos beschikbaar voor de meest verschillende groeiprocessen en vormen van leven. Het bepaalt niet, maar maakt mogelijk! Het is het onderdeel van mijn werk dat bij mij het meest appelleert aan een nieuw soort kunstenaarschap: in dienst van het leven.

Docentschap

Ik hou ervan, mijn werk in het atelier af te wisselen met het werk als docent, met mensen dus. Ik geloof dat ik voor deze combinatie geboren ben. Ervaringen op beide werkterreinen hebben elkaar enorm bevrucht. Ik heb les gegeven (en doe dat deels nog) in boetseren, tekenen, schilderen, koorzang, goetheaanse fenomenologie en performancekunst.

In 1982 richtte ik in Driebergen de Werkgroep Kunsten op, een kunstcentrum voor volwassenen met een verscheidenheid aan cursussen in beeldende en muzische kunsten. Ik heb daar 21 jaar als docent samen gewerkt met een groeiende groep collega-kunstenaars, vanuit het ideaal van de samenhang der kunsten. Daarna was ik enkele jaren als docent verbonden aan Kunst- en Cultuurcentrum De Zonneboom in Leiden. Veel cursussen ontstaan op een vraag, zoals de nascholingscursussen (boetseren) voor kunstzinnig therapeuten. Of een oefentraject in fenomenologie aan het docententeam van een school.

Bron: http://www.paul-van-dijk.com/