Paul van Dijk: Over fenomenologie, water en docentschap

Van Dijk, gastdocent 2e blok

Heel belangrijk voor mij is de studie van vormen en vormprocessen in de natuur. Mijn inspirator daarbij was John Wilkes, tijdens mijn studie beeldhouwen op Emerson College in Engeland. Met geweldig enthousiasme en groeiende verwondering leerde ik ‘lezen in het boek der natuur’. Onderzoeker en kunstenaar vullen elkaar als van nature aan. Ook werd het me duidelijk dat iedere stap die ik dieper doordring in die wonderlijke wereld buiten me, alleen lukt als hij gepaard gaat met een stap in de ontwikkeling van innerlijke vermogens. Vanaf 1982 tot nu toe heb ik in een veelheid aan cursus- en trainingsprogramma’s les gegeven in Goetheaanse fenomenologie aan studenten, kunstenaars, artsen, biologen en natuurbeschermers.

Water

Water heeft mijn bijzondere interesse, en ook dat dank ik aan John Wilkes, de ‘ontdekker’ van het flowformprincipe. Vanaf 1990 ontwerp ik flowforms en waterkunstwerken, meestal in opdracht maar ook als vrij ontwerp. En geef ik er cursussen over en (educatieve) workshops, aan ingenieurs, waterschapskaders en belangstellenden. Water is fascinerend: puur dynamisch leven, zònder vorm of kleur. En van levensbelang voor alles wat leeft ìn vorm en kleur: planten, dieren, mensen. Het stelt zich belangeloos beschikbaar voor de meest verschillende groeiprocessen en vormen van leven. Het bepaalt niet, maar maakt mogelijk! Het is het onderdeel van mijn werk dat bij mij het meest appelleert aan een nieuw soort kunstenaarschap: in dienst van het leven.

Docentschap

Ik hou ervan, mijn werk in het atelier af te wisselen met het werk als docent, met mensen dus. Ik geloof dat ik voor deze combinatie geboren ben. Ervaringen op beide werkterreinen hebben elkaar enorm bevrucht. Ik heb les gegeven (en doe dat deels nog) in boetseren, tekenen, schilderen, koorzang, goetheaanse fenomenologie en performancekunst.

In 1982 richtte ik in Driebergen de Werkgroep Kunsten op, een kunstcentrum voor volwassenen met een verscheidenheid aan cursussen in beeldende en muzische kunsten. Ik heb daar 21 jaar als docent samen gewerkt met een groeiende groep collega-kunstenaars, vanuit het ideaal van de samenhang der kunsten. Daarna was ik enkele jaren als docent verbonden aan Kunst- en Cultuurcentrum De Zonneboom in Leiden. Veel cursussen ontstaan op een vraag, zoals de nascholingscursussen (boetseren) voor kunstzinnig therapeuten. Of een oefentraject in fenomenologie aan het docententeam van een school.

Bron: http://www.paul-van-dijk.com/

Nieuwe beelden bij het gastcollege van Paul van Dijk

Hieronder een aantal filmbeelden over onderzoek aan water waarnaar verwezen is door Paul van Dijk bij zijn gastcollege in 2018: Flowforms in Järna (Zweden), Masaru Emoto, Bernd Kroplin.

Filmpjes als aanvulling op het gastcollege en bovenstaande teksten zijn ontleend aan zijn eigen website //www.paul-van-dijk.com/  Zie Paul van Dijk.

Järna - Flow Forms (1:20)

Stroming van water door een serie flowforms

Dr. Masaru Emoto (3:15)

Demonstratie van het door Paul van Dijk genoemde onderzoek van Dr. Masaru Emoto over de gevoeligheid van water voor woorden en stemmingen.

Prof Bernd Kroplin (4:12)

Over het door Paul van Dijk genoemde onderzoek van Prof. Bernd Kroplin die verschillen in informatie zichtbaar maakt in verschillende waterdruppels.